Mijn naam is Klaas-Herman Duursema. Ik speel poppenkastvoorstellingen, geef dramalessen en houd mij bezig met expressief poppenspel.

Als theatermaker ben ik geïnteresseerd geraakt in de poppenkast en in het bijzonder in het eeuwenoude Jan Klaassenspel. Voor mij is dit spel zo bijzonder omdat het meer is dan alleen een voorstelling en altijd in verbinding staat met het publiek. De poppenkast is naar mijn idee niet alleen een vorm van participatief theater, maar ook een mentaliteit. Samen maak je de voorstelling en het plezier. Ook het gegeven van een poppenspeler die uit het zicht is van zijn publiek, draagt bij aan een unieke theatrale beleving. Al weten we dat het leven van de pop enkel bestaat door de manipulatie van een poppenspeler, het blijft pure magie wanneer we dat idee even los kunnen laten. Jonge kinderen kunnen die magie nog in de meest pure vorm ervaren. De pop leeft!

Naast poppenkast houdt Theater Pierewaai zich ook bezig met expressief poppenspel. Vanuit mijn opleidingsachtergrond en ervaring als activiteitenbegeleider en dramatherapeut, weet ik dat poppenspel mensen kan helpen om zich uit te drukken. Vooral voor mensen die moeite hebben om in contact te komen met zichzelf of een ander, kan de pop een contactstroom op gang brengen. Bij deze vorm van poppenspel werk ik puur vanuit het moment. Het is een wederkerig actie en reactie spel. Meer hierover leest u op de pagina expressief poppenspel.

Ook ben ik ook werkzaam in het beroepsonderwijs als docent drama en studieloopbaanbegeleider. Als kunsteducator draag ik met behulp van kunst- en cultuuronderwijs bij aan de vorming van mensen in de meest ruime zin. Kunst en cultuur verrijkt ons leven. Dat bewustzijn en die ervaring gun ik iedereen.